Kursutbud för teaterföreningar

Här nedan presenteras de kurser som organiseras centralt från Riksteatern under våren 2011. Mer info finns på Riksteaterns utbudssidor (www.riksteatern.se/utbud) där det också kan tillkomma kurser. Kurserna är helt gratis för teaterföreningar! Senaste dag för intresseanmälan är 15 januari 2011.

Nedan finns även förslag på kurser från Riksteatern Östergötland.

Alla kurser är gratis för teaterföreningarna. Det bästa är om man har en bra lokal som är kostnadsfri.

Centralt ordnade kurser

Kreativ storm

Att vara i en grupp där allting funkar och känns fantastiskt bra är en underbar känsla. Men hur skapar man en sån om man inte redan har en? Och hur får man den där sköna gnistan att stanna kvar? Med praktiska övningar får den nya eller gamla arbetsgruppen raketenergi som blir ett utmärkt startskott inför en stundande säsong, verksamhetsplanering eller idégenerering. Efter kursen har ni själva förutsättningar att skapa lyckade kreativa möten liksom verktyg för att jobba med ökad delaktighet och medskapande.

Mer publik!

Den där känslan när precis rätt publik möter en föreställning, och när denna publik dessutom är stor – den känslan är omöjlig att slå! Men hur når man dit? Denna kurs är för er som utifrån er kommande repertoar vill dra igång ett aktivt publikarbete redan nu. Med hjälp av nya och inspirerande metoder får ni syn på potentiella publikgrupper och hittar även rätt sätt att nå dem. När kursen är över har ni en välanpassad plan som kan ta er stora steg mot Mer publik!

Mera medlem!

Alla vet att genom många och aktiva medlemmar skapas ett starkt driv och en välfungerande demokrati – men hur når man dit? I ett inspirerande upplägg med många exempel hittar ni just ert sätt att arbeta framåt med medlemmen i fokus.

Pressarbete

Vill ni berätta mer för politikerna om allt som teaterföreningen gör? Hur har andra teaterföreningar gjort? Kan vi använda deras goda erfarenheter? Så får du journalisterna att berätta om just er!

Det här är tillfället då vi pratar om vilka personer, ord och siffror som kan berätta ännu mer om er och de föreställningar ni väljer.

Publikakuten

För er som plötsligt inser att ett av era kommande arrangemang riskerar att möta en på tok för liten publik och som är villiga att satsa en rejäl dos tid och kraft för att åtgärda detta. I publikakuten får ni snabb hjälp i att planera era insatser för största effekt på kortast tid. Målet är snabbåtgärder men innehåller också metoder som är användbara i normalläge.

Expert på TF-sidorna

Vet du alla funktioner som Riksteaterns TF-sidor och Arrangörssidor erbjuder? Är du rent utav expert? Om inte, så passa på att bli det nu. Denna kurs är för er som vill utveckla ert användande. Kanske har ni redan någon som är duktig men vill förankra kunskapen i hela gruppen. Detta är en praktisk utbildning där deltagaren själv följer med vid en dator. Utbildningen anpassas efter kunskapsnivån i styrelsen och lägger fokus på just era behov.

Flera frivilliga!

Ideellt aktiva. Volontärer. Frivilliga. – Kärt barn har många namn! Det är en enkel ekvation att förstå att en mängd händer klarar mer än ett enkelt par. Men hur får man människor att vilja hjälpa till? Och när de gjort det en gång, hur får man dem att vilja göra det igen och igen? Att gå utanför den egna styrelsen och engagera andra är ofta ett givet framgångsrecept. I denna process hittar ni nya vägar att mångdubbla arbetskraften – och ofta även arbetsglädjen – inom er förening.

Regionala kurser

Valberedningskurs

Hur ska valberedningsarbetet organiseras på bästa möjliga sätt? Vilka styrelsemedlemmar behöver föreningen för att utvecklas? Hur kopplar man valberedningsarbetet till föreningens mål? För medlemmar i valberedning och ordförande i föreningen.

Organiseras av Riksteatern Östergötland och äger rum vid ett tillfälle under januari 2011 om tillräckligt antal anmäler sig.

Ny medlem i styrelsen ­ introduktionskurs

Introduktionskurs för nyvalda styrelsemedlemmar. Vad gör en teaterförening? Hur är Riksteatern organiserad på regional och nationell nivå och vilka resurser finns det att tillgå? Dessa och andra saker kommer att behandlas vid denna träff som också blir ett bra tillfälle att lära känna andra nyblivna styrelsemedlemmar från hela länet.

Organiseras av Riksteatern Östergötland och äger rum vid ett tillfälle under maj 2011 om tillräckligt antal anmäler sig.

Anmälan

Senaste dag för intresseanmälan är 15 januari 2011. Klicka på länken till vänster för att komma dit.